recht

Als je wil weten hoe iets juridisch gezien in elkaar steekt, wat doe je dan?

Stel, je hebt een prangende vraag over een recht, contract of ruzie met je opdrachtgever of opdrachtnemer… Hoe beoordeel je dan jouw positie vanuit juridisch perspectief? Wij geven je hierbij een aantal praktische tips zodat je alvast een beeld krijgt van de situatie.

Wettelijk kader

Stap 1: het begint eigenlijk allemaal bij de wet. Het is een utopie, maar eigenlijk wordt iedere Nederlander geacht de Nederlandse wet te kennen. Die wetten zijn openbaar toegankelijk via https://wetten.overheid.nl/zoeken. Als je op Google zoekt naar bijvoorbeeld “Auteurswet” of “Wet op de naburige rechten”, dan kom je ook al een heel eind. Met globale kennis van het recht heb je een streepje voor op de rest.

Achtergrondinformatie

Stap 2: er zijn veel blogs en andere artikelen te vinden met achtergrondinformatie en uitleg van wetsartikelen, verdragen, verordeningen en bijvoorbeeld richtlijnen. Vaak staat daar nuttige en snelle informatie over een bepaald onderwerp. Google bijvoorbeeld eens naar “artikel 17 DSM” om analyses en opinies te vinden over de zogenaamde “uploadfilter” of “auteurscontractenrecht” over een redelijk recente aanvulling op de Auteurswet en bijvoorbeeld het toepassingsbereik daarvan. Ook de website https://www.auteursrecht.nl bevat veel nuttige informatie. Je kan deze bronnen van informatie zien als een soort vertaling zien van de soms wat droge wettekst. Let wel; vaak zijn dit hele algemene artikelen en dus niet altijd 1-op-1 van toepassing op jouw situatie.

Rechtspraak

Stap 3: praktische toetsing door een rechter. Het recht is niet iets wat vaststaat, maar telkens wordt uitgelegd en toegepast aan de hand van ontwikkelingen op wet- en rechtsgebied, maar ook door maatschappelijke- of politieke ontwikkelingen. In de rechtspraak – die ook openbaar toegankelijk is – kun je dus heel mooi teruglezen hoe bijvoorbeeld de rechter toetst wie er fonogrammenproducent ofwel master-eigenaar is. Via https://uitspraken.rechtspraak.nl/ kun je de Nederlandse rechtspraak (ook wel “jurisprudentie” genoemd) terugvinden.

Weet hoe (recht) de hazen lopen

Stap 4: praten en vragen. Vaak zitten er mensen in je netwerk die al weleens met het bijltje hebben gehakt dat jij nu in je handen hebt. Zij kunnen je van nuttige informatie en tips voorzien. Waar je bijvoorbeeld voor moet opletten en wat zij in een bepaalde situatie anders zouden hebben gedaan.

Advies

Stap 5: win professioneel advies is. Als je na het doorlopen van stap 1 tot en met 4 nog geen oplossing hebt kunnen vinden voor jouw situatie, dan kan het verstandig zijn om professioneel advies in te winnen. Advies is soms iets anders dan een mening. Professioneel advies is onderbouwd en staat als het goed is, emotioneel los van jouw zaak. Bij een professioneel advies verbindt de adviseur de theorie met de praktijk. Een voorsortering daarop is bijvoorbeeld de website https://www.danceadvocaat.nl, omdat daarop veel actuele zaken en ontwikkelingen worden behandeld. Maar goed, het blijft wel informatie die je moet toepassen op jouw situatie.

Backstage Legal

Om die toepassing nog soepeler te laten verlopen, hebben we op 1 januari 2021 Backstage Legal opgericht. Backstage Legal is een collectief van advocaten en juristen die een achtergrond hebben op nog steeds werkzaam zijn in de creatieve industrie. Alle partners houden zich bezig met rechtsgebieden die voor die sector relevant zijn, zoals intellectueel eigendom, media- en contractenrecht, arbeidsrecht en bijvoorbeeld fiscale wetgeving.

De meerwaarde van de bij Backstage Legal aangesloten partners is dat zij juist zo’n brug kunnen slaan tussen theorie en praktijk en daarbij kennis hebben van de branche.

Vragen?

Heb je stap 1 tot en met 4 doorlopen en kom je er niet uit of wil je gewoon direct een gespecialiseerde advocaat of jurist inschakelen; we are here to help.

backstagelegal

 1. Marie de Jonge left a comment on 22 december 2021 at 12:53

  Ik denk ook dat professioneel advies inwinnen altijd belangrijk is wanneer je een juiste oplossing wil vinden in een conflict. Het lijkt me ook erg lastig om mij in de rechtspraak te moeten verdiepen om mijn rechten te achterhalen. Gelukkig zijn er inderdaad wel veel blogs die voor opheldering zorgen.

  • backstagelegal left a comment on 22 december 2021 at 14:46

   Dank voor je reactie! Professioneel en onafhankelijk advies inwinnen is inderdaad erg belangrijk. Het geeft niet alleen inzicht in je situatie, maar kan ook mogelijk verdere escalatie van het geschil voorkomen. De truc is om te weten wanneer je iets niet weet en tegelijkertijd te beseffen dat rechtshandelingen doorgaans geregeld zijn in de wet. Jezelf afvragen; wat zou de wet hierover zeggen? is in die zin wel een goede vraag om mee te beginnen. Daar schrijven inderdaad veel (en steeds betere) blogs over.

 2. Vincent Rondwijk left a comment on 11 mei 2022 at 14:29

  Goed om te weten dat er veel artikelen zijn waar je achtergrondinformatie kan vinden over wetsartikelen en richtlijnen. Ik ga mij verder verdiepen in het auteursrecht en plagiaat. Gelukkig is deze informatie beschikbaar voor iedereen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.