modellencontract

Modellencontract: waar moet je op letten?

Welkom bij Backstage Legal, jouw juridisch partner in de wereld van modellen, talent scouts en agency’s. Als collectief staan wij klaar om jou te helpen bij alle juridische aspecten van het modellenwerk. Uiteraard staan wij ook verschillende agency’s bij. Hierdoor weten wij wat er aan beide kanten speelt en kunnen we jou goed adviseren. Daarbij letten we uiteraard altijd op dat we geen tegenstrijdig belang hebben. Als model, maar ook als fotograaf, scout of agency is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over je rechten en belangen. Hierdoor loop je minder risico, krijg je meer omzet en kun je je richten op waar je goed in bent; foto, fashion and fun. Dit artikel gaat over waar je op moet letten bij het sluiten van een modellencontract.

Overeenkomsten tussen model, agency of talent scout

Hier zijn enkele van de zaken waarbij wij je kunnen helpen:

 1. Modelovereenkomsten met agentschappen: Een modelovereenkomst regelt de relatie tussen een model en een modellenbureau, inclusief zaken als commissiepercentages, exclusiviteit en de duur van de overeenkomst.
 2. Tips voor contracten met moederagentschappen: Als model kan het zijn dat je samenwerkt met meerdere agentschappen, waaronder een moederagentschap dat je vertegenwoordigt op internationaal niveau. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over exclusiviteit, commissies en het beëindigen van de overeenkomst.
 3. Hoe om te gaan met talent scouts: Talent scouts kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontdekken van nieuwe talenten. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en te zorgen dat je alleen samenwerkt met betrouwbare scouts die je belangen respecteren.
 4. De rol van ouders als managers: Voor minderjarige modellen is het vaak gebruikelijk dat hun ouders optreden als hun managers en juridische vertegenwoordigers. Het is belangrijk dat ouders goed geïnformeerd zijn over de rechten en verplichtingen van hun kinderen in de modellenwereld, en dat zij hen helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen.

Belangrijke bepalingen in modellencontract

Als het gaat om modelovereenkomsten, zijn er een aantal essentiële clausules die niet mogen ontbreken:

 1. Commissiepercentages: De overeenkomst moet duidelijk specificeren welk percentage van je verdiensten het agentschap zal ontvangen als commissie voor hun diensten.
 2. Exclusiviteit: Als je exclusief bent vertegenwoordigd door het agentschap, moet dit duidelijk worden vermeld in de overeenkomst.
 3. Duur van de overeenkomst: De overeenkomst moet aangeven hoe lang deze van kracht is en onder welke voorwaarden deze kan worden verlengd of beëindigd.
 4. Verantwoordelijkheden van het agentschap: De overeenkomst moet de verantwoordelijkheden van het agentschap ten opzichte van het model duidelijk beschrijven, inclusief zaken als het vinden van opdrachten, het onderhandelen over contracten en het verzorgen van professionele ondersteuning.
 5. Beëindigingsclausule: Tot slot moet de overeenkomst een duidelijke beëindigingsclausule bevatten die beschrijft onder welke omstandigheden de overeenkomst kan worden beëindigd.

Karakter van de overeenkomst met model en agent

Een van de belangrijkste punten als het aankomt op overeenkomsten met modellen, is de vraag of het gaat om een zogenaamde agentuurovereenkomst. De Kamer van Koophandel schrijft daarover op haar website:

“Een handelsagent zoekt voor principalen naar klanten. Een principaal is een leverancier, vaak een fabrikant of een handelsonderneming. Handelsagenten en leveranciers maken samen afspraken en leggen deze vast in een agentuurovereenkomst. Dit contract is de basis voor hun samenwerking. Ze hebben verschillende belangen.”

https://www.kvk.nl/internationaal/deze-afspraken-maak-je-in-een-agentuurovereenkomst/

Wat daarbij verder heel belangrijk is, is de eventuele klantenvergoeding bij beëindiging van de overeenkomst. Deze staat zelden in de overeenkomst genoemd, maar het kan wel iets zijn waar de agent recht op heeft.

De Kamer van Koophandel legt dat mooi uit:

“In de Europese richtlijn voor zelfstandige handelsagenten staan minimumeisen voor de bescherming van de zelfstandige handelsagent. Zo heeft de handelsagent onder voorwaarden recht op een klantenvergoeding als de samenwerking met de leverancier stopt. Het recht op klantenvergoeding, ofwel goodwill, is een dwingend recht. Daar mag je niet van afwijken, ook niet als dit in het contract staat.” 

De richtlijn is voor alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER). Deze landen mogen de minimumeisen van de richtlijn op hun eigen manier invullen. […] “Nederlands recht zegt dat de klantenvergoeding maximaal één jaar aan commissie bedraagt. De vergoeding is gebaseerd op het gemiddelde van de commissie die de agent in de afgelopen vijf jaar heeft ontvangen. In Frankrijk is de maximale klantenvergoeding twee jaar aan commissie, berekend over het gemiddelde van de afgelopen drie jaar.”

Wil je weten of jouw overeenkomst daadwerkelijk een agentuurovereenkomst is? Check de wet hier of neem direct contact op voor een contractscan.

Artikelen met tips over modellencontracten

Sander Petit heeft als expert op dit onderwerp een aantal artikelen geschreven die relevant zijn voor modellen, agency’s, scouts en fotografen. Je leest ze op zijn website en ze staan hieronder ook voor het gemak opgesomd:

Vragen over modellencontract?

Met de hulp van Backstage Legal kun je met vertrouwen de modellenwereld betreden. Jouw juridische belangen zijn bij ons in goede handen. Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundig advies en ondersteuning. Wij helpen je op het gebied van modelovereenkomsten en andere juridische aspecten van de modellenindustrie.

Ready to shine?

backstagelegal

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.